Severské cestovní kanceláře ruší 60.000 chystaných cest do Egypta

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 28. srpna (ČTK) - Velké cestovní kanceláře v Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku zrušily pro nejméně 60.000 klientů zájezdy do Egypta plánované na nadcházející podzim a zimu. Důvodem jsou nedávné nepokoje. Informovala o tom agentura AP.

Cestovní agentury odvoláváním zájezdů reagují na prohlášení vlád severských zemí, které varují občany, aby nejezdili do Egypta, pokud to není bezvýhradně nutné.

Podobné varování vydalo i české ministerstvo zahraničí, které stále nedoporučuje cestovat do Egypta. Velké cestovní kanceláře v České republice nicméně po zmírnění napětí v egyptských městech letecké zájezdy do Egypta již obnovují. Vypravit klienty v září do Egypta se chystají kupříkladu CK Fischer, CK Alexandria, Exim tours či Blue Style.

Skandinávští organizátoři zájezdů a letecké společnosti minulý týden přepravili stovky rekreantů z egyptských letovisek domů a pozastavili všechny cesty do této severoafrické země do poloviny října, uvedla agentura AP.

Řada severských cestovních kanceláří pak ruší zájezdy na celé podzimní a zimní období, které trvá až do dubna.

Největší dánská cestovní agentura Spies Rejser v úterý oznámila, že vrátí peníze nebo nabídne alternativní zájezd asi 3000 zákazníků, kteří plánovali navštívit Egypt.

České cestovní kanceláře nicméně upozorňují, že například britské ministerstvo zahraničí před cestami do egyptských letovisek nevaruje a britské cestovní kanceláře, včetně těch nejvýznamnějších jako Thomas Cook nebo Thomson, dál do Egypta létají. Stejně egyptské zájezdy neruší ani některé německé či polské agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK