V Temelíně zprovoznili další variantu chlazení reaktoru

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 28. srpna (ČTK) - Technici v jaderné elektrárně Temelín zprovoznili další nezávislý způsob doplňování vody do reaktoru. Nově tak mohou zajistit chlazení reaktoru i v případě, že přijdou o všech deset variant elektrického napájení. Je to další opatření vyplývající ze zátěžových testů EU po havárii v jaderné elektrárně Fukušima, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Dosud byl Temelín vybaven čtyřmi nezávislými způsoby chlazení reaktoru. Každý ze systémů je přitom minimálně dvakrát zálohovaný. Pouze jeden z nich však není závislý na dodávkách elektřiny. "Tyto systémy sice do reaktoru doplní vodu, ale ta by necirkulovala, pokud by čerpadla byla bez proudu. I přes velké množství záloh na dodávku elektřiny jsme hledali způsob, jak zajistit chlazení reaktoru i v případě, že všechny tyto záložní zdroje z nějakých příčin nebudou k dispozici," vysvětlil důvody úpravy ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

V takovém případě temelínští hasiči přistaví mobilní čerpadlo a zvnějšku obestavby reaktoru ho napojí do přípojného místa, které elektrárna právě pro tento účel speciálně zřídila. Technicky se podle ředitele nejednalo o jednoduchou záležitost. "V místnosti, kam jsme přípojné místo k chladicímu systému zřizovali, je řada potrubních tras. Při manipulacích jsme tak museli být velmi opatrní," konstatoval.

Přípojné místo je osazeno několika armaturami, jejichž hmotnost se pohybuje od 150 do 250 kilogramů. Systém je připraven i tak, aby umožňoval doplňování vody zvenku. Z vlastních zásob by elektrárna dokázala oba bloky chladit měsíc. Jedním ze zdrojů vody jsou bazény pod chladicími věžemi, což je přibližně 200 metrů od přípojného místa. "Pro její přečerpání k výrobnímu bloku bychom použili klasické požární hadice," popsal vodní cestu Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů.

Právě v těchto dnech byl nový systém fyzicky odzkoušen. "Za 45 minut jsme byli schopni mobilní čerpadlo zapojit a systém vnějšího doplňování zprovoznit. Obnovení cirkulace vody v reaktoru a pomocných systémech je tedy otázkou několika desítek minut," dodal Vymazal.

Zátěžovými testy prošlo všech 140 evropských reaktorů v roce 2011. "I když takzvané stresstesty potvrdily, že projekt elektrárny Temelín je velmi robustní i s ohledem na nejhorší havarijní situace, na základě poučení z havárie elektrárny Fukušima, jsme získali další podněty, jak bezpečnost elektrárny ještě posílit. Plánované akce, zařazené do projektu zvyšování bezpečnosti, postupně realizujeme," uvedl Bohdan Zronek, ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ. Kompletně by měly být hotové v roce 2015.

mi jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK