Británie nařídila Ryanairu prodat většinu podílu v Aer Lingus

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 28. srpna (ČTK) - Britský antimonopolní úřad nařídil nízkonákladové společnosti Ryanair prodat většinu jeho podílu v menším irském konkurentovi Aer Lingus. Ryanair musí svůj podíl snížit na pět procent ze současných 30 procent. Podle úřadu nynější uspořádání může výrazně omezovat konkurenci.

Podle šéfa Ryanairu Michaela O'Learyho je rozhodnutí úřadu "bizarní" a firma se proti němu hodlá odvolat. Podle analytiků by proces odvolání mohl trvat roky.

Ryanair se téměř sedm let neúspěšně snaží o převzetí Aer Lingus. Právě z tohoto úsilí pochází podíl Ryanairu v Aer Lingus. Ryanair je nyní největším akcionářem Aer Lingus. Podíl 25 procent pak v Aer Lingus vlastní stát. Obě aerolinky jsou hlavními přepravci z Dublinu. Na mnoha trasách mezi Dublinem a dalšími evropskými městy působí pouze tyto dvě letecké společnosti.

Britský antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí upozornil, že Ryanair má díky podílu možnost zabránit v převzetí Aer Lingus jinými aerolinkami.

Aer Lingus působí na trhu již 75 let. Ryanair začal létat v roce 1985 jedním letadlem s 15 sedadly. Od té doby se však jeho nízkonákladový model stal dominantním v evropském leteckém průmyslu. Loni Ryanair přepravil 77 milionů cestujících, Aer Lingus pouze 9,5 milionu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK