Pražská burza třetí den v řadě klesá, znovu se nedaří bankám

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Pražská burza třetí den v řadě klesá, hlavní index PX do 11:15 oslabil o 0,38 procenta na 948,13 bodu. Znovu se nedaří bankovním titulům, naopak roste energetická společnost ČEZ. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Bez jasného směru se obchoduje na západoevropských burzách, které smazaly úvodní ztráty. Negativně působí včerejší propad na Wall Street, kde hlavní indexy zaznamenaly více než procentní propad kvůli obavám z další eskalace konfliktu v Sýrii," uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš. Klesají rovněž středoevropské burzy.

Pod prodejním tlakem jsou i dnes finanční tituly. Akcie Komerční banky odepsaly 0,45 procenta na 4216 korun, Erste Bank ztratila 0,43 procenta na 619,50 koruny a pojišťovna VIG oslabila o 1,28 procenta na 1000 korun. Mokoš upozornil na to, že cenné papíry Erste Bank zaznamenaly nezvykle volatilní úvod, když se propadly o téměř pět procent. Postupně se však zotavují a pomalu se blíží úterní zavírací ceně.

Vybírání nedávných zisků pokračuje u těžařské NWR, která odepsala 4,27 procenta na 22,40 koruny, a také u mediální společnosti CME, jež oslabila o 2,13 procenta na 87,10 koruny.

ČEZ dnes dopoledne posílil o 0,88 procenta na 458 korun. Kromě něj si zisky připisuje ještě textilní firma Pegas Nonwovens a operátor Telefónica.

Cenné papíry Komerční banky a ČEZ budou 20. září po konci obchodování zařazeny do panevropského indexu Stoxx Europe 600. Bude se jednat o historicky první zastoupení českých titulů v evropském indexu. "Zpráva by mohla být pro oba tituly z hlediska obchodování krátkodobě pozitivní a podpořit likviditu u obou titulů," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK