Pojišťovny zlikvidovaly tři čtvrtiny škod z červnových povodní

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Pojišťovny již vyřešily přes tři čtvrtiny škod, které jejich klientům způsobila červnová velká voda. V pojištění majetku občanů zlikvidovaly přes 90 procent případů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Na ukončení čekají podle nich především velké průmyslové a zemědělské škody, u nichž je složitější proces předávání dokumentů.

 

Pojišťovny v Česku evidují v souvislosti s červnovými povodněmi přes 42.000 nahlášených pojistných událostí, celková škoda by se podle dřívějších odhadů České asociace pojišťoven mohla vyšplhat na 7,8 miliardy korun.

Česká pojišťovna má hlášeno 22.600 škod v objemu více než 1,65 miliardy korun. Z celkového počtu nahlášených škod je již 85 procent zlikvidováno, v retailových škodách potom 90 procent, uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. V likvidaci podle ní zůstávají nyní případy, jejichž řešení vyžaduje více času. Týká se to především podnikatelského pojištění a pojištění zemědělců, kde jsou škody rozsáhlejší a z podstaty věci pro likvidaci komplikovanější, dodala.

ČSOB pojišťovna zaregistrovala 1800 pojistných událostí za více než 400 milionů Kč. K dnešnímu dni již je 'odbaveno' přes 1200 škod za celkem 120 milionů Kč. Zbylé škody jsou v procesu kvůli složitější likvidaci, jde například o poškození podnikatelských subjektů, kde je dokládání potřebných dokumentů složitější proces. Určitý podíl případů je také před úplným vyřízení přezkoumáván z důvodu podezření na pojistný podvod, podotkl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Klientům Generali způsobily povodně přes 3100 škod za celkem 935 milionů korun. Nejvíce pojistných událostí nahlásili majitelé rodinných domů a domácnosti, na 90 procent těchto škod je k dnešnímu dni zlikvidováno. Nejvyšší škody za půl miliardy korun jsou podle předpokladů v pojištění průmyslu. Jejich likvidace je vzhledem k objemu a rozsahu škod časově náročnější. Například v případě pojištění přerušení provozu lze škodu detailně vyčíslit až v okamžiku jeho obnovení a teprve poté je možné ji zlikvidovat, poznamenal mluvčí Generali Jiří Cívka.

Allianz registruje ze záplav téměř 3100 škod s objemem plnění 700 milionů korun. Z občanského pojištění je podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka vyřízeno téměř 80 procent škod, z pojištění podnikatelů zhruba 60 procent. Veškeré drobnější škody již byly uzavřeny a vyplaceny, například vytopené sklepy, zahradní domky. Rychlejší postup likvidací částečně zbrzdila další kalamita, tentokrát bouřková, která následovala za několik málo týdnů, připomněl.

Pojišťovny v Česku evidují v souvislosti s červnovými povodněmi přes 42.000 nahlášených pojistných událostí, celková škoda by se podle dřívějších odhadů České asociace pojišťoven mohla vyšplhat na 7,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK