Americký dolar posiluje kvůli napětí kolem Sýrie

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. srpna (ČTK) - Dolar dnes posiloval kvůli hrozbě vojenského zásahu západních mocností proti Sýrii. Americká měna je obvykle považována za bezpečnou investici v období nejistoty. Euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3366 USD.

"Růst dolaru je zcela jasně spojený se Sýrií," uvedl analytik David Starkey ze společnosti Cambridge Mercantile Group. "Investoři dospěli k závěru, že dolar je stále tou nejbezpečnější měnou, do které nyní mohou investovat," dodal.

Euro by se podle analytiků navíc mohlo dostat pod tlak, pokud americká centrální banka (Fed) omezí svá stimulační opatření. Takovýto krok by totiž mohl zvýšit náklady okrajových členských zemí eurozóny na správu dluhu. Finanční trhy znepokojují rovněž vyhlídky na novou politickou nestabilitu v Itálii.

Dolar dnes posiloval také vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, ačkoli tyto měny investoři obvykle rovněž považují za bezpečné útočiště. Vůči jenu dolar stoupl o 0,5 procenta na 97,50 JPY a vůči franku o 0,2 procenta na 0,9185 CHF, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK