Americké akcie dopoledne posilovaly díky energetickým firmám

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly poté, co v úterý kvůli napětí kolem Sýrie zaznamenaly nejprudší pokles od letošního června. K růstu trhu velkou měrou přispěly energetické společnosti, které těžily ze stoupajících cen ropy.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,4 procenta na 14.837 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,5 procenta na 1638 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,6 procenta na 3599 bodů, napsala agentura AP.

Vzhůru zamířily například ropné firmy Exxon Mobil a Chevron. Cena americké lehké ropy WTI se dnes vyšplhala na více než dvouleté maximum kvůli obavám, že případný útok západních zemí na Sýrii povede k narušení dodávek ropy z Blízkého východu.

Někteří analytici upozornili, že vysoké ceny ropy by mohly přimět americkou centrální banku (Fed), aby odložila plánované omezování nákupů dluhopisů. Tyto nákupy, jimiž se banka snaží podpořit ekonomiku, letos přispěly k nárůstu amerických akcií na nová rekordní maxima.

Investoři nyní čekají na nové informace ohledně vývoje kolem Sýrie. "(Úterní výprodej) byl možná přehnanou reakcí na to, co zatím víme o Sýrii," upozornil analytik John Manley ze společnosti Wells Fargo Funds Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK