Akcie v USA díky energetickým firmám oživily po dvou dnech ztrát

28.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy oživily po dvou dnech ztrát a index Dow Jones podle konečných výsledků stoupl o 0,3 procenta. K růstu přispěly akcie energetických společností a další nárůst cen ropy.

Dow Jonesův index dnešní obchodování na Wall Street uzavřel na 14.824,51 bodu s přírůstkem 0,33 procenta. Širší index S&P 500 připsal 0,27 procenta na 1634,96 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v závěru posílil o 0,4 procenta na 3593,35 bodu, napsala agentura AFP.

Americké akcie v úterý kvůli rostoucímu napětí kolem Sýrie a hrozbě útoku Západu na cíle tamní vlády zaznamenaly nejprudší pokles od letošního června. K dnešnímu růstu přispěly především energetické společnosti poté, co cena ropy dosáhla nejvyšší úrovně za více než dva roky. Akcie společnosti Marathon Oil stouply o čtyři procenta, akcie koncernu Chevron vzrostly o tři procenta.

Na devizových trzích dolar zpevňoval k hlavním měnám. Podle analytika Davida Starkeyho ze společnosti Cambridge Mercantile Group v Kanadě investoři zjišťují, že dolar je stále tou nejbezpečnější měnou, pro kterou se nyní rozhodnout.

Dolarový index ke koši hlavních měn večer SELČ přidával 0,4 procenta na 81,514 bodu. Dolar k jenu kolem 22:00 SELČ posiloval o 0,6 procenta na 97,66 JPY a o 0,4 procenta zpevňoval ke švýcarskému franku. Jen a švýcarský frank investoři vnímají jako bezpečné měny v době zvýšeného napětí a obě tyto měny k dolaru v úterý posilovaly.

Euro k dolaru ztrácelo kolem 0,3 procenta na 1,3342 USD. Podle analytiků ze společnosti Citi by jednotná evropská měna mohla začít mít problémy, kdyby americká centrální banka omezila rozsah opatření, jimiž podporuje domácí ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK