Koruna oslabila k dolaru o 12 haléřů, k euru stagnuje

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Koruna dnes dopoledne stagnuje k euru, ale ztrácí k dolaru. V 11:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,68 Kč/EUR, tedy beze změny proti středečnímu závěru. K dolaru česká měna oslabila o 12 haléřů na 19,36 Kč/USD.

"Podobně jako v předchozích dnech, ani dnes nebudou zveřejněna žádná data z domácí ekonomiky, která by mohla do kurzu koruny výrazněji promluvit. Korunu tak bude primárně ovlivňovat převládající sentiment na finančních trzích a zahraniční data a události," řekl analytik společnosti Akcenta Miroslava Novák. Obchodování vůči euru by proto podle něj mělo být poklidné a odehrávat se okolo 25,70 Kč/EUR.

"Za posilováním dolaru stojí primárně dění kolem Sýrie a rostoucí riziková averze, která tlačí dolar k silnějším hodnotám," podotkl Novák.

Euro k dolaru se aktuálně obchoduje za 19,3570 USD/EUR. "Proti euru hovoří i zveřejněná statistika z německého pracovního trhu. Počet nezaměstnaných v srpnu vzrostl o sedm tisíc. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti však zůstala beze změny na 6,8 procenta," sdělil Novák.

Z dnešních dat budou podle něj poutat pozornost ještě německé spotřebitelské ceny. V USA bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP za 2. čtvrtletí a tradiční statistika počtu nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. "Hlavní pozornost se však bude upírat na Blízký východ, konkrétně do Sýrie," dodal Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK