Tahákem veletrhu IFA bude premiéra chytrých hodinek od Samsungu

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. srpna (zpravodaj ČTK) - Jedním z hlavních magnetů 53. ročníku nejvýznamnějšího evropského veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA v Berlíně budou "chytré" náramkové hodiny od firmy Samsung Electronics. Jihokorejský výrobce tam svou netrpělivě očekávanou novinku, která umožní kromě sledování času i telefonování a přístup na internet, premiérově představí už příští středu během novinářských dnů. Na samotném veletrhu se pak od 6. do 11. září bude prezentovat přes 1440 vystavovatelů.

Organizátoři na dnešní tiskové konferenci na berlínském výstavišti slíbili pro letošní ročník tolik produktových novinek jako nikdy v minulosti. Hitem by ale měla být premiéra "chytrých" hodinek nazvaných Galaxy Gear. "Je to pro nás velká čest," řekl ČTK ředitel veletrhu Jens Heithecker. "Jsme velmi rádi, že tu vůdčí světové koncerny představují své nové produkty. Chytré hodinky a IFA zaměřená na chytré technologie jdou navíc dobře dohromady," dodal.

Podobu této novinky zatím obestírá tajemství. Samsung dosud pouze prozradil, že hodinky nebudou mít flexibilní displej, jak se v médiích spekulovalo. Podle nepotvrzených informací by měly být vybavené obrazovkou s úhlopříčkou 2,5 palce (6,3 centimetru) a rozlišením 320 na 320 pixelů, k tomu integrovaným reproduktorem a kamerou v náramku. Vzhledem k velikosti displeje budou tyto hodinky údajně umožňovat ovládání prsty, důvěrně známé uživatelům chytrých mobilních telefonů, nebude ale prý možné na nich psát text.

Samsung si od Galaxy Gear slibuje další výrazný impulz pro telekomunikační odvětví. Současně si připíše úspěch v celosvětovém soupeření s americkým gigantem Apple, který podobné zařízení nazvané iWatch teprve vyvíjí a na trh by ho měl uvést až příští rok. Na technologii spojující funkce hodinek a chytrého mobilního telefonu pracují i další konkurenti.

Podle Heitheckera "chytré" hodinky zapadají do trendu veletrhu, který budou letos znovu určovat hlavně spotřebiče propojené s internetem - od televizí po kuchyňské aplikace. Organizátoři odhadují, že tento rok se na Mezinárodní výstavě audiovizuální techniky, jak se IFA oficiálně nazývá, uzavřou obchody za více než 3,8 miliardy eur (97,7 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK