Akcie v USA zpevňují, pomáhají vyhlídky na odklad zásahu v Sýrii

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily obchodování růstem. Náladu na trhu částečně zlepšily vyhlídky na odklad případného vojenského zásahu v Sýrii, pomohl ale také vývoj kolem finské společnosti Nokia. Její akcie prudce zpevnily po zprávě, že hlavní část firmy převezme její klíčový obchodní partner, americká společnost Microsoft.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones vykazoval nárůst o 0,1 procenta na 14.828 bodů. Širší index S&P 500 byl vyšší o 0,5 procenta a pohyboval se kolem 1640 bodů, zatímco index Nasdaq přidával 0,7 procenta na 3615 bodů. V pondělí byly trhy kvůli státnímu svátku zavřené.

Akcie v poslední době oslabovaly kvůli obavám z vojenského útoku západních zemí na Sýrii. Geopolitické napětí přispělo v srpnu k prudkému poklesu akcií a pro index S&P 500 byl srpen nejhorším měsícem od května 2012.

Trhy však částečně uklidnila víkendová zpráva, že americký prezident Barack Obama požádal Kongres o schválení vojenské síly proti Sýrii. To prodlužuje termín případného vojenského útoku, protože zákonodárci mají až do 9. září letní pauzu. Obama sice tlačí na politiky, aby jeho plán podpořili, zatím však není jisté, zda s okamžitým útokem bude Kongres souhlasit.

Na trzích NYSE a Nasdaq vykazovalo v polovině obchodování růst více než 70 procent akcií. Růst indexu Dow Jones ale částečně brzdil pokles kurzu akcií firem Verizon Communiations a Microsoft. Verizon se v pondělí dohodl, že za 130 miliard dolarů koupí od Vodafonu podíl ve společném podniku Verizon Wireless. Microsoft pak dnes oznámil, že za 7,2 miliardy dolarů koupí od Nokie její výrobu mobilních telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK