Obama bude v Petrohradě jednat s Čínou a Francií, nikoli s Ruskem

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. září (ČTK) - Americký prezident Barack Obama má během svého pobytu na summitu skupiny G20 v Petrohradě naplánovaná bilaterální jednání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a francouzským vůdcem Françoisem Hollandem. Žádná oficiální schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v jeho programu není, uvedl dnes pro agenturu Reuters nejmenovaný představitel Bílého domu.

Obamova administrativa rovněž potvrdila, že se americký prezident v Petrohradě setká se zástupci občanské společnosti a nevládních organizací. Ještě před cestou do Ruska se americký prezident zastaví ve Švédsku, kam by měl dorazit dnes ráno. Bílý dům návštěvu této země narychlo přidal do programu poté, co z něj naopak vypadlo původně plánované dvoustranné jednání Putina s Obamou, které se mělo uskutečnit ještě před summitem.

Tato schůzka byla zrušena kvůli neshodám mezi Moskvou a Washingtonem ohledně osudu Edwarda Snowdena, bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb, který navzdory americkým protestům dostal v Rusku azyl. Snowdenova kauza, a navíc i spory kolem dramatického vývoje v Sýrii, omezily podle ruských médií styky obou státníků na historické minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK