Americké akce v úterý mírně stouply, růst brzdily obavy ze Sýrie

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. září (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně stouply. Výraznější růst ale brzdily nové obavy z možné vojenské odvety proti Sýrii poté, co republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner slíbil podpořit požadavek amerického prezidenta na použití vojenské síly proti Sýrii.

Dow Jonesův index v úterý vzrostl o 0,16 procenta na 14.833,96 bodu. Širší index S&P 500 v závěru posílil o 0,42 procenta na 1639,77 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,63 procenta na 3612,612 bodu.

Přetrvávající napětí kolem vojenské akcie proti Sýrii se podepsalo na výkonu indexu S&P, který minulý týden klesl o 1,8 procenta. V počátku úterního obchodování přidával procento poté, co prezident USA Barack Obama požádal Kongres o schválení vojenské akce proti Sýrii. To zvýšilo šance, že možný úder bude pravděpodobně o nejméně několik dní odložen. Trh podpořily i překvapivě silné údaje z amerického zpracovatelského průmyslu. Naznačily, že největší světová ekonomika nabírá na otáčkách.

Akcie finského výrobce mobilních telefonů Nokia v úterý vzrostly o 31,3 procenta poté, co se firma dohodla na prodeji své klíčové mobilní divize americkému Microsoftu. Akcie Microsoftu klesly o 4,6 procenta a většinu hlavních indexů táhly dolů.

Americký dolar na devizových trzích v úterý vůči šesti hlavním světovým měnám vykázal nejvýraznější nárůst za posledních šest týdnů poté, co nečekaně dobré údaje z USA zvýšily očekávání, že americká centrální banka začne tento měsíc omezovat svou podporu domácí ekonomiky. Euro k dolaru oslabovalo o 0,2 procenta na 1,3170 USD, i kvůli předpokladům, že Evropská centrální banka zopakuje slib nechat úrokové sazby nízko, aby podpořila oživování ekonomiky. Dolar k jenu posiloval 0,2 procenta na 99,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK