Aktivita v čínském sektoru služeb byla v srpnu nejvyšší od března

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 4. září (ČTK) - Růst v čínském sektoru služeb v srpnu dosáhl nejvyšší úrovně za pět měsíců. Vyplývá to z průzkumu mezi manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost HSBC. Údaje posilují názory, že druhá největší světová ekonomika se vyhnula prudkému zpomalení. Služby se v loňském roce na hrubém domácím produktu Číny podílely 46 procenty.

Index aktivity v sektoru služeb podle Markit/HSBC v srpnu stoupl na 52,8 bodu z červencových 51,3 bodu. Dosáhl nejvyšší úrovně od března a dál se vzdálil klíčové padesátibodové hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity v odvětví.

Výsledky zhruba odpovídají čínskému oficiálnímu indexu aktivity ve službách. Ten podle statistiků v srpnu mírně klesl na 53,9 bodu, dál je ale vysoko nad hranicí 50 bodů. Oficiální index se zaměřuje na větší a státní podniky.

Podle ekonoma Čchü Chung-pina z HSBC k růstu aktivity ve službách pomohly především nové podnikatelské aktivity. Růst v sektoru bude podle něj v dalších měsících zřejmě pokračovat.

Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 7,5 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Investoři se před měsícem obávali, že čínská ekonomika bude zpomalovat rychleji, než se čekalo. Slabý růst v Číně by mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čínští politici ale přišli se sérií nových opatření na podporu hospodářství. Zahrnují zrychlení investic do železniční sítě, ale také kroky na podporu financování menších podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK