Tržby v maloobchodě v červenci vzrostly o čtyři procenta

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Tržby tuzemských obchodníků v červenci vzrostly. Bez sezonního očistění byly meziročně vyšší o čtyři procenta po červnovém revidovaném poklesu o 2,5 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. K růstu tržeb přispěl vyšší počet pracovních dní, letošní červenec měl o dva dny více než loňský.

Na meziročním růstu se podílel více motoristický segment než samotný maloobchod. Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 4,4 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 10,7 procenta, z toho za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 11,1 procenta a za opravy o devět procent.

Zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst prodeje zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby o 25,8 procenta a potravin v nespecializovaných prodejnách o 1,8 procenta.

Ve specializovaných prodejnách se zvýšily tržby za prodej počítačového a komunikačního zařízení o devět procent, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 3,3 procenta, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 3,1 procenta a oděvů a obuvi o 0,9 procenta.

Klesly tržby za prodej potravin ve specializovaných prodejnách a výrobků pro domácnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK