Slovenská ekonomika v 2. čtvrtletí zrychlila růst na 0,9 procenta

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. září (ČTK) - Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo meziročního růstu na 0,9 procenta z předchozích 0,6 procenta v prvním kvartálu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj dřívější odhad.

Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika země pod Tatrami po očištění o sezónní vlivy ve druhém čtvrtletí podle konečných údajů přidala 0,3 procenta.

Slovenský vývoz ve druhém čtvrtletí podle statistického úřadu stoupl o 4,7 procenta a dovoz o 1,3 procenta. Domácí poptávka se snížila o 3,3 procenta. Konečná spotřeba domácností ale vzrostla, což se stalo poprvé za skoro skoro čtyři roky, konkrétně od třetího kvartálu roku 2009.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí v minulosti opakovaně zhoršily výhled hospodářského růstu země na letošní rok. Obě instituce předpokládají, že slovenská ekonomika letos poroste o méně než procento. Důvodem je očekávaná slabší domácí spotřeba i zahraniční poptávka, na které je exportně orientovaná ekonomika závislá. Značná část slovenského vývozu směřuje do zemí eurozóny a do České republiky, které se ve druhém čtvrtletí vymanily z vleklé recese.

V polovině srpna zhoršil svůj odhad růstu slovenské ekonomiky na letošní i příští rok Mezinárodní měnový fond (MMF). Slovenský hrubý domácí produkt podle něj letos vzroste o 0,6 procenta a příští rok o 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK