ÚOHS chce, aby dráhy vedly podrobnější evidenci nákladů a výnosů

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. září (ČTK) - České dráhy (ČD) by měly vést podrobnější evidenci nákladů a výnosů, což je v zájmu rozvíjející se liberalizace trhu v osobní železniční dopravě. Ministerstvo dopravy o to požádal předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Žádost souvisí s potenciálním vyšetřováním případných stížností nově vstupujících soutěžitelů na českou železnici. ÚOHS to dnes uvedl v tiskové zprávě. Současné údaje, které ČD uvádějí souhrnně za všechny spoje a dále podle jednotlivých linek, jsou podle antimonopolního úřadu nedostatečné a netransparentní.

Rafajova žádost souvisí s probíhajícím správním řízením ohledně možného zneužití dominantního postavení na trase Praha - Ostrava. Společnost Radima Jančury RegioJet napadla dráhy, že při jejím vstupu na trať jezdily za podnákladové ceny. "Tyto ceny mohou být k újmě hospodářské soutěži a spotřebitelům," uvedl Rafaj.

Podle něj proto, aby antimonopolní úřad mohl posoudit jednání dominantního hráče podle soutěžního práva, je nezbytné mít přesné údaje o podrobnější struktuře nákladů a výnosů na zmíněné relaci. České dráhy však tvrdí, že některými z požadovaných údajů nedisponují, což vede k neúměrnému prodlužování a komplikacím v tomto správním řízení a mohlo by vést k obdobným obtížím i v budoucích řízeních, uvedl antimonopolní úřad. "Je přitom v zájmu dominantního soutěžitele i konkurentů, aby správní řízení tohoto druhu probíhala co nejrychleji a nejefektivněji," uvedl Rafaj.

Podle něj je však problematická spolupráce i se stěžovatelem společností RegioJet, která vyžadovaná data dodává se zpožděním. "Jde přitom o důležité informace, jež jsou nezbytné pro posouzení dopadu cenového jednání ČD. Místo spolupráce podává RegioJet na ÚOHS žaloby proti nečinnosti. Kvůli tomu ÚOHS musí odevzdat celý spis příslušnému správnímu soudu a správní řízení se tím de facto na několik měsíců přerušuje," vysvětlil Rafaj.

Krajský soud v Brně již žalobu RegioJet na nečinnost úřadu před nedávnem zamítl.

Zdeněk Meitner ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK