Britové budou kvůli podvodům trestně stíhat japonský Olympus

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Tokio 4. září (ČTK) - Britský protikorupční úřad SFO bude kvůli účetním podvodům trestně stíhat japonského výrobce fotoaparátů a zdravotnického zařízení Olympus a jeho britskou součást Gyrus Group. Na světlo se tak vrací účetní skandál, který se objevil před dvěma lety a který už chtěl mít Olympus za sebou.

Úřad SFO japonskou společnost obvinil, že Gyrus Group v účetnictví za fiskální roky 2009 a 2010 poskytla "zavádějící, chybné či klamavé" podklady, a porušila tak britské zákony. Vyšetřování trvalo dva roky a jedním z obchodů, které tehdy vyvolaly pochybnosti, byla právě akvizice firmy Gyrus.

Olympus se v minulých letech ocitl v centru jednoho z největších firemních skandálů v Japonsku, a to kvůli podvodu se zatajováním ztrát z investic. Na podvody v roce 2011 upozornil bývalý šéf Olympusu, Brit Michael Woodford.

Japonský soud později rozhodl, že tři bývalí manažeři Olympusu falšovali účetní výkazy, aby skryli ztrátu firmy z investic v objemu až 1,7 miliardy dolarů (33,3 miliardy Kč). Letos v srpnu trojici obžalovaných podmínečně odsoudil k trestům vězení a pokutě.

Akcie společnosti se dnes po zveřejnění zprávy propadly o více než šest procent. Pak ale zpevnily a v závěru oslabovaly o necelá tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK