Platební bilance ve 2. čtvrtletí propadla ve schodku 5,1 mld. Kč

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se ve druhém čtvrtletí propadl do schodku 5,1 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Česká národní banka. V prvním čtvrtletí běžný účet vykázal podle zpřesněných údajů přebytek 13,7 miliardy.

V ročním pohledu se poměr celkového schodku běžného účtu k hrubému domácímu produktu mezičtvrtletně snížil podle odhadu ČNB o 0,6 procentního bodu na dvě procenta. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových vlivů klesly o 8,3 miliardy korun.

Bilance zboží a služeb byla v přebytku 74,5 miliardy korun, což je meziroční zvýšení o 29 miliard. Vývoz zboží v běžných cenách meziročně vzrostl o 2,4 procenta a dovoz klesl o 1,3 procenta. Také u dopravních služeb zaznamenala ČNB růst aktivního salda vzhledem ke zvýšení vývozu služeb spojených s osobní leteckou a nákladní silniční dopravou. Čisté příjmy ze zahraničního cestovního ruchu naopak klesly.

Bilance běžných převodů skončila se schodkem 5,9 miliardy, což představuje meziroční prohloubení deficitu o 2,1 miliardy korun. "V nárůstu schodku se promítl meziroční přechod mírně aktivního salda plateb vůči rozpočtu Evropské unie do pasiva o 1,1 miliardy korun a vládní příspěvky do mezinárodních organizací," uvedla ČNB.

Kapitálový účet meziročně snížil přebytek o polovinu na 0,1 miliardy korun. Čisté transfery prostředků z rozpočtu EU činily 0,2 miliardy Kč. Na finančním účtu platební bilance zaznamenala banka čistý příliv zdrojů ze zahraničí 24,6 miliardy.

Čistý příliv zahraničních investic dosáhl 10,5 miliardy korun. Investice do tuzemských podniků představovaly 21,9 miliardy Kč, z nichž 20,2 miliardy tvořil předpokládaný objem reinvestovaného zisku zahraničními investory a 4,9 miliardy navýšení základního kapitálu tuzemských dceřiných společností v energetickém odvětví.

Zahraniční investice tuzemských podniků činily 11,4 miliardy Kč, podle banky byly spojeny především s navýšením majetkových účastí. Předpokládaný objem reinvestovaného zisku dosáhl 3,9 miliardy Kč.

Čistý příliv portfoliových investic do ČR dosáhl 47,4 miliardy korun. "Tento výsledek souvisí především s emisemi dluhopisů českých, především nefinančních institucí na zahraničních trzích. Naopak držba akcií tuzemských podniků v rukou zahraničních vlastníků se snížila," sdělila ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK