MMF: Rozvíjejícím se trhům hrozí kvůli změnám Fedu zpomalení

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. září (ČTK) - Rozvíjejícím se ekonomikám hrozí kvůli plánovanému omezení podpory americké ekonomiky zpomalení. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v podkladech pro nadcházející summit G20 v Rusku.

Americká centrální banka (Fed) by podle MMF mohla již tento měsíc omezit svůj program na podporu americké ekonomiky, který spočívá v nákupu dluhopisů v objemu až 85 miliard dolarů měsíčně. Důsledky tohoto kroku mohou pocítit především rozvíjející se trhy včetně Indie či Brazílie, vyplývá z dokumentů MMF, které má k dispozici agentura Reuters. Politici a vedoucí představitelé by se měli připravit na to, že finanční nestabilita poroste.

Růst globální ekonomiky by měl příští rok oproti letošku zrychlit, tvrdí dále MMF. Na tom se budou zvyšující se měrou podílet rozvinuté ekonomiky v čele s USA. Prognózy růstu rozvíjejících se ekonomik pro nadcházející období se naopak zhoršují.

Rostoucí trhy v čele s Indií, Brazílií či Tureckem se v poslední době potýkají s oslabováním svých měn. Z velké části za tím stojí právě možné omezení měnové politiky Fedu a indický premiér minulý týden uvedl, že na problém hodlá na summitu v Petrohradu upozornit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK