Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám stagnovala

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Česká měna dopoledne vůči oběma hlavním světovým měnám stagnovala. Kolem 10:30 byla k euru na 25,78 Kč/EUR a vůči dolaru na 19,58 Kč/USD, což znamená posílení vůči euru o haléř a k dolaru o dva. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

"Do hry se znovu zapojují domácí data. Tentokrát jde o maloobchodní tržby, které vykázaly vyšší růst, než se čekalo, díky prodejům a opravám aut. Větší vliv ale přisuzujeme pohybu celého regionu," sdělil analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Proti koruně naopak působilo záporné saldo běžného účtu platební bilance za druhé čtvrtletí letošního roku," doplnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Tržby tuzemských obchodníků podle Českého statistického úřadu v červenci meziročně vzrostly o čtyři procenta. K růstu tržeb ale přispěl vyšší počet pracovních dní, kterých měl letošní červenec o dva více než loňský. Běžný účet platební bilance, tedy souhrn veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se ve druhém čtvrtletí tohoto roku propadl podle České národní banky do schodku 5,1 miliardy korun.

Zlotému a forintu se podle Vlka dopoledne dařilo posilovat o něco více než české měně. "Vyšly maďarské maloobchodní tržby, které se po předchozím poklesu v červenci zvedly. Růst maďarského hrubého domácího produktu byl potvrzen na předběžných úrovních," uvedl. "Hlavní událostí bude jednání polské centrální banky. Informace by měly přijít odpoledne, tentokrát ale zřejmě nebudou s trhem příliš hýbat. Výhled pro polské úrokové sazby je celkem jasný - zůstanou stabilní, a to i v dalších měsících," dodal.

Kurz dolaru k euru byl kolem 10:30 na 1,3168 USD/EUR, ve srovnání s úterním závěrem dolar mírně oslabil. "Pro dolar vyzněla poslední data pozitivně, ale těžit z toho příliš nedokázal. Pokud by kurz dál výrazněji klesal, zřejmě by to dolehlo i na měny v našem regionu," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK