Soukromý sektor eurozóny v srpnu vzrostl nejvíc za dva roky

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. září (ČTK) - Ekonomická aktivita v soukromém sektoru eurozóny se v srpnu zlepšovala a dosáhla nejvyšší úrovně za více než dva roky. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila organizace Markit. Údaje slouží jako ukazatel ekonomického růstu eurozóny a dnešní data podle expertů naznačují, že ekonomika zemí platících eurem v tomto čtvrtletí mírně vzroste.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje průmysl i služby, se v celé eurozóně minulý měsíc zvýšil na 51,5 bodu z červencových 50,5 bodu. Index se tak posunul víc nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Dosáhl nejvyšší hodnoty od června 2011, zaostal ale za prvním rychlým odhadem 51,7 bodu, který organizace zveřejnila minulý měsíc.

Mezi dvěma největšími evropskými ekonomikami ale zůstává velký rozdíl. Souhrnný index aktivity pro největší evropskou ekonomiku Německo stoupl na sedmiměsíční maximum 53,5 bodu. Pro druhou největší ekonomiku eurozóny, tedy Francii, ukazatel klíčovou hranici nepřekonal a klesl na 48,8 bodu. V červenci byl na 49,1 bodu.

Podle hlavního ekonoma organizace Markit Chrise Williamsona celkové údaje naznačují, že ekonomika 17 zemí eura v tomto kvartálu vzroste o 0,2 procenta. To se shoduje s odhadem růstu pro zbytek letošního roku, který nedávno zveřejnila agentura Reuters.

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí po roce a půl vymanila z recese. Hrubý domácí produkt se v obou těchto hospodářských blocích ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil shodně o 0,3 procenta. K oživení přitom pomohl zejména růst Německa a Francie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK