Eurozóna se ve 2. čtvrtletí dostala z recese, potvrdil Eurostat

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. září (ČTK) - Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie ve druhém čtvrtletí rostla. Hrubý domácí produkt eurozóny vykázal proti předešlým třem měsícům růst o 0,3 procenta, zatímco ekonomika 27 členských států Evropské unie se zvýšila o 0,4 procenta. Dnešní zpřesněné údaje evropského statistického úřadu Eurostat tedy potvrzují, že oba hospodářské bloky se v minulém čtvrtletí vymanily z vleklé recese.

Ekonomika eurozóny vykazovala mezičtvrtletní pokles nepřetržitě od konce roku 2011. Zvrat naznačil až srpnový rychlý odhad vývoje ekonomiky obou bloků za druhé čtvrtletí. Dnešní data tento vývoj potvrdily. Údaj o růstu v eurozóně zůstal stejný, údaj za celou EU je však proti prvním odhadům o 0,1 procentního bodu lepší.

Meziročně se hrubý domácí produkt v zemích platících eurech snížil o 0,5 procenta. Na úrovni celé EU zůstalo meziroční tempo ve druhém čtvrtletí beze změny.

Nejvyšší růst ekonomiky za minulé čtvrtletí zaznamenalo Portugalsko (1,1 procenta). Zlepšení růstu bylo patrné vedle Německa i v Litvě nebo ve Finsku. Z poklesu se vymanila i Česká republika, kde ekonomika po šesti čtvrtletích recese vykázala růst o 0,6 procenta. Původní odhad Eurostatu byl ale o 0,1 procenta vyšší.

V hospodářské recesi však zůstává Nizozemsko a některé zadlužené země, jako je Itálie nebo Kypr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK