Prodeje nových osobních aut v srpnu meziročně klesly o 12 pct

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Prodej nových osobních aut v srpnu po silném červenci propadly o 12,1 procenta na 11.595 vozidel. Za osm měsíců letošního toku počet registrací nových osobních vozů meziročně klesl o téměř deset procent. Vyplývá to z výsledků zveřejněných Svazem dovozců automobilů. Ostatní kategorie s výjimkou lehkých užitkových vozidel naopak vzrostly.

V červenci počet nově registrovaných osobních aut meziročně stoupl téměř o třetinu. To bylo podle tajemníka svazu dovozců automobilů Pavla Tunkla ale do jisté míry zapříčiněno problémy s fungováním registračního systému, který loni v létě opakovaně zkolaboval. Srpnové meziroční srovnání se ale už vrátilo k letošnímu trendu propadu počtu registrací osobních aut.

Jedničkou mezi registrovanými značkami byla i v srpnu Škoda s podílem 29,46 procenta. Za ní následovaly s 9,81procentním podílem Hyundai a Volkswagen s 9,31 procenta.

Registrace lehkých užitkových vozidel do srpna meziročně klesly o 2,49 procenta na 7119 vozů, ve srovnání letošního srpna s loňským ale naopak zaznamenaly bezmála pětinový nárůst. Nových nákladních aut majitelé za osm měsíců nechali zaregistrovat o téměř osm procent více, o 2,54 procenta meziročně vzrostly i registrace autobusů. O více než 12 procent narostl počet nově registrovaných motocyklů, z nichž téměř poloviční podíl tvoří stroje s objemem motoru do 125 kubických centimetrů. Ty od ledna mohou řídit i držitelé řidičského oprávnění pro osobní vozidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK