Maloobchodní tržby v eurozóně po červnovém propadu opět stouply

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. září (ČTK) - Maloobchodní tržby v zemích eurozóny i v celé Evropské unii po červnovém poklesu v červenci opět stouply. V měnové unii se zvýšily o 0,1 procenta a v celé osmadvacítce o 0,2 procenta. V meziročním srovnání ale tržby v obou regionech pokračovaly v poklesu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Zákazníci v eurozóně i v celé EU v červenci víc utráceli v obchodech s tabákovými výrobky, potravinami a nápoji, kde tržby v každém z regionů vzrostly o zhruba procento. Obrat obchodů z nepotravinářského sektoru ale v měnové unii i v celé osmadvacítce klesl. Zákazníci také utráceli méně za pohonné hmoty.

Meziroční srovnání je pak pro eurozónu méně příznivé. V nepotravinářském sektoru se tržby za červenec snížily o 1,6 procenta a v obchodech s tabákem a potravinami o 0,6 procenta. Na úrovni celé EU propad tak výrazný nebyl a v obchodech s potravinami tržby stagnovaly.

Řada evropských domácností v minulých letech omezovala výdaje, protože vládní úsporná opatření měla negativní dopady na hospodářský vývoj a rostoucí nezaměstnanost. Ve druhém čtvrtletí se však ekonomika eurozóny dostala z recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK