Aerolinky Ryanair poprvé od roku 2004 zhoršily výhled zisku

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 4. září (ČTK) - Největší evropská nízkonákladová společnost Ryanair dnes varovala, že se jí zřejmě nepodaří splnit letošní prognózu hospodaření. Důvodem je silná konkurence na trhu, která se podepsala na snížení prodeje letenek na podzimní měsíce, z části je ale na vině i pokles kurzu britské libry. Akcie firmy reagovaly na zprávu poklesem o 15 procent, což byl nejvýraznější propad od října 2009.

Zisk Ryanairu bývá obvykle vyšší, než jeho prognózy. Firma původně očekávala, že za celý fiskální rok do konce března 2014 vykáže zisk v rozmezí 570 milionů až 600 milionů eur (14,7 až 15,4 miliardy Kč). Teď ale generální ředitel Michael O'Leary oznámil, že se aerolinkám asi nepodaří dosáhnout ani spodní hranice tohoto rozmezí, protože rezervace na září až listopad jsou slabé a kvůli silnější konkurenci na důležitých trzích klesl i průměrný výnos na míli a cestujícího. Klíčovými trhy jsou pro Ryanair Velká Británie, Španělsko a Skandinávie.

Hospodaření Ryanairu podle agentury Reuters ohrožují také úsporné kroky v Evropě a pokles kurzu britské libry. Británie má na celkových příjmech Ryanairu zhruba čtvrtinový podíl.

Většina analytiků očekávala, že se aerolinkám bez problémů podaří plánované rozpětí zisku překonat. Ryanair naposledy varoval před horším celoročním hospodařením v roce 2004. V roce 2009 pak oznámil, že jeho zisk bude na dolním konci očekávaného rozpětí.

Letecké společnosti po celé Evropě trápí slabý vývoj ekonomiky regionu, vysoké ceny pohonných hmot a nákladná obnova jejich letecké flotily. Ryanair si však doposud obvykle vedl mnohem lépe než většina konkurentů, a to díky zaměření na nízké ceny. Teď ale čelí silné konkurenci dalších leteckých společností, které se snaží získat zákazníky se zájmem o levné lety. Ryanairu tak vzrostla konkurence ze strany společností Norwegian, Aer Lingus, Iberia a Vueling.

Ryanair podle O'Learyho odpoví na nízký počet rezervací snížením kapacity na 81 milionů sedadel z 81,5 milionu. Představí i nová opatření na podporu prodeje, zvláště ve Velké Británii, Skandinávii, Španělsku a v Irsku.

Akcie firmy se po varování před slabším hospodařením propadly až o 15 procent a dostaly se na 5,76 eura. Klesly tak nejníže za posledních zhruba pět měsíců. Zpráva stáhla dolů rovněž akcie dalších leteckých společností, včetně Air France-KLM a Lufthansy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK