Apple si poprvé zve novináře kromě Kalifornie i do Pekingu

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 4. září (ČTK) - Americký výrobce elektroniky Apple si pozval novináře na tiskovou konferenci do Pekingu. Pozvánka je podle čínských médií na 11. září, tedy den poté, co si Apple pozval novináře do centrály v kalifornském Cupertinu. Očekává se, že tam firma představí nejnovější model svého telefonu iPhone. Je to vůbec poprvé, co firma uskuteční téměř simultánně tiskové konference v USA i Číně.

Právě Čína je největším trhem bezdrátové komunikace na světě. Apple tam ale v poslední době ztrácí svou tržní sílu na úkor konkurentů, především pak na úkor jihokorejského koncernu Samsung Electronics.

Pozvánka na akci podpořila spekulace, že Apple by mohl oznámit dlouho očekávanou dohodu se společností China Mobile, která je největším mobilním operátorem na světě podle počtu zákazníků a jediným velkým čínským mobilním operátorem, který nemá s Applem dohodu. Zástupci obou firem se podle agentury Reuters setkali v Číně koncem července. Podle některých analytiků Apple asi rovněž představí na akci nový produkt.

Podle výzkumné společnosti Canalys se Apple ve druhém čtvrtletí propadl v prodeji chytrých telefonů v Číně na sedmou příčku. Jeho příjmy v Číně za tři měsíce do konce června klesly ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 43 procent a meziročně o 14 procent.

Očekává se, že Apple na setkání s novináři v Cupertinu představí levnější model telefonu iPhone. Podle analytiků Apple musí snížit cenu svých přístrojů, aby podpořil růst na rozvíjejících se trzích, jako je právě Čína, kde si zákazníci nemohou dovolit současné přístroje za plnou cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK