Obchodní deficit USA v červenci kvůli oživení dovozu vzrostl

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. září (ČTK) - Deficit amerického zahraničního obchodu v červenci vzrostl a přerušil několikaměsíční pokles, v němž v červnu klesl na minimum za tři a půl roku. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu USA. Vývoz mírně klesl, dovoz však oživil. To podle agentury Reuters naznačuje zlepšení poptávky v největší světové ekonomice.

Schodek vzrostl na 39,1 miliardy dolarů (765 miliard Kč) z červnových 34,5 miliardy USD. Jeho tříměsíční klouzavý průměr, který vyrovnává meziměsíční kolísání, ale klesl na 39,1 miliardy USD z červnové hodnoty 39,3 miliardy USD.

Dovoz zboží a služeb narostl o 1,6 procenta na 228,6 miliardy USD a na rekordní úroveň vystoupil dovoz automobilů a strojního zařízení. Vývoz se naopak snížil o 0,6 procenta na 189,4 miliardy dolarů, třebaže export ropných produktů z USA dosáhl rekordního maxima.

Slabší vývoz je odrazem chabé zahraniční poptávky, zejména v Evropě, ale i v Číně. Export do 27 zemí Evropské unie se propadl o 7,4 procenta a USA v důsledku toho zaznamenaly s EU rekordně vysoký měsíční deficit. Za prvních sedm měsíců roku americký export do EU meziročně klesl o 4,4 procenta.

Také vývoz do Číny oslabuje a v červenci klesl o 4,9 procenta. Za prvních sedm měsíců roku byl stále vyšší, ale jen o čtyři procenta. Dovoz z Číny naopak vzrostl o 8,3 procenta a politicky citlivý deficit USA v obchodu s druhou největší světovou ekonomikou se dostal na nový rekord 30,1 miliardy dolarů.

Příspěvek zahraničního obchodu k růstu americké ekonomiky byl ve druhém čtvrtletí neutrální. Ekonomové ale čekají, že v tomto čtvrtletí obchod růst celé ekonomiky posílí. V jarním čtvrtletí americká ekonomika zrychlila růst na 2,5 procenta z tempa 1,1 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK