Teplo v Jablonci zlevní od Nového roku téměř o 15 pct

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 4. září (ČTK) - Teplo v Jablonci zlevní od Nového roku téměř o 15 procent. Domácnosti zaplatí za gigajoule 689 Kč, zatímco v teď platí zhruba 807 korun. Náklady domácnosti, která ročně spotřebuje kolem 40 gigajoulů tepla, by se tak měly v příštím roce snížit zhruba o 4700 korun. Výrazným zlevněním tepla se radnice snaží zabránit dalšímu odpojování bytových domů od centrálního zásobování, a to i za cenu, že místní teplárna skončí ve ztrátě. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Beitl (ODS).

Většinu Jablonce zásobuje teplem Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní). Do července byla většinovým vlastníkem teplárny MVV Energie CZ a ceny tepla ve městě patřily k nejvyšším v zemi. V posledních letech to vedlo k masivnímu odpojování domácností, které bude pokračovat ještě i v příštím roce. Objem dodaného tepla by se tak měl snížit v příštím roce o čtvrtinu na 320 terajoulů, ještě v roce 2006 byl přitom objem dodaného tepla téměř dvojnásobný. "Blížíme se ke kritické hranici," poznamenal primátor.

Radnice převzala vlastnictví teplárny v červenci, za majoritní balík akcií zaplatí téměř 203 milionů korun. Odběratele čeká od Nového roku ještě jedna zásadní změna - po osmi letech teplárna opustí systém dvousložkových cen a vrátí se k ceně jednosložkové. "Každý zákazník uvidí počet protopených jednotek a jejich cenu, domníváme se totiž, že jednosložková cena je vůči odběratelům férovější, je přehledná, odběratel pochopí, že platí jen spotřebované teplo," uvedl předseda představenstva a primátorův náměstek Miloš Vele (ODS). Zlevněním tepla a zjednodušením jeho ceny se podle něj radnice snaží obnovit důvěru lidí v centrální zásobování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK