Španělsko vyšetřuje automobilky, podezírá je z kartelu

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 4. září (ČTK) - Španělský antimonopolní úřad CNC zahájil vyšetřování předních světových automobilek, které působí na tamním trhu. Podezírá je, že mezi sebou měly dohodu o cenách. Vyšetřování se mimo jiné týká místních poboček automobilek Volkswagen, Renault, Peugeot, Toyota, General Motors a Ford.

CNC má podezření, že automobilky si vyměňovaly tržně citlivé informace o stanovování cen a smlouvách o poskytování služeb. "Je to považováno za velmi vážné (údajné) narušení, které by mohlo vést k pokutě až deset procent z celkového ročního obratu (ve Španělsku)," uvádí se v prohlášení CNC, z něhož citovala agentura Reuters.

Vyšetřování se zaměřilo jak na samotné automobilky, tak na jejich distributory. Vzhledem k závažnému dopadu na spotřebitele CNC považuje toto vyšetřování za prioritní.

Automobilky ve Španělsku bojují s prudkým poklesem prodeje způsobeným ekonomickými problémy země a vysokou nezaměstnaností. Vláda sice v červenci prodloužila program šrotovného, prodej nových aut se ale i tak v srpnu meziročně snížil o 18,3 procenta.

Úřad CNC vychází při vyšetřování z informací, které získal v červnu a červenci při inspekcích v autosalonech a španělských centrálách automobilek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK