Ceny ropy klesly, obavy z brzkého úderu proti Sýrii dál zeslábly

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. září (ČTK) - Ceny ropy na světovém trhu dnes klesly o zhruba jeden dolar, protože dál zeslábly vyhlídky na brzký americký zásah proti Sýrii. Americký prezident Barack Obama sice pro svůj záměr získal podporu klíčových členů Kongresu, Rusko však dalo najevo, že úder by musela schválit Rada bezpečnosti OSN.

Severomořská ropa Brent oslabila o jeden dolar a v 16:10 SELČ byla na 114,68 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI proti pondělnímu závěru ztratila jeden a čtvrt dolaru na 107,30 dolaru.

Sýrie sice není významným producentem ropy, investoři se ale obávají, že zásah proti režimu Bašára Asada by prohloubil neklid na Blízkém východě a mohl by narušit dodávky suroviny z této oblasti. Analytici však poukazují na to, že bezprostřední riziko zásahu se v posledních dnech zmírnilo a také dopady případného úderu by byly zřejmě omezené. Banka Goldman Sachs se domnívá, že ani v případě úderu by cena Brentu nepřekročila 125 dolarů za barel.

Vedle hrozby zásahu proti Sýrii tlačily ceny ropy v minulých dnech vzhůru obavy z výpadků v Libyi, Iráku a v Africe. Vývoz libyjské ropy je kvůli stávkám a protestům nyní na zhruba deseti procentech normální úrovně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,68 115,68 New York - Nymex WTI říjen 107,30 108,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK