Dolar kvůli zájmu investorů o rizika klesá k euru i koši měn

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. září (ČTK) - Dolar odpoledne smazal počáteční zisky vůči euru a dalším předním světovým měnám. K poklesu přispívají poslední statistické údaje z celého světa, které zvyšují mezi investory zájem o rizikovější investice, protože ukazují, že globální ekonomika oživuje.

V 18:55 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3209 USD, když v předchozích šesti seancích euro naopak klesalo. K jenu euro posílilo o 0,4 procenta na 131,68 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,1 procenta na 99,68 JPY. Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti hlavních měn, však klesl o 0,3 procenta na 82,084 bodu, když v úterý se dostal až na 82,516 bodu, nejvýše za šest týdnů.

Investoři se nyní zaměří na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Podle analytiků zvolí zřejmě před jejím zveřejněním spíše vyčkávací pozici. Údaje by mohly naznačit, jak to bude dále se stimulačním programem centrální banky USA (Fed). V současnosti se očekává, že Fed by již brzy mohl začít omezovat svůj program, což by přispělo k dalšímu růstu dolaru.

Euru pomohla i zpráva, že ekonomická aktivita v soukromém sektoru eurozóny se v srpnu zlepšovala a dosáhla nejvyšší úrovně za více než dva roky. Objednávky se pak zvýšily poprvé od poloviny roku 2011, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK