Americké akce ve středu druhý den v řadě rostly

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. září (ČTK) - Americké akcie ve středu druhé den za sebou rostly. Náladu na trzích zlepšila zpráva o prodeji aut v USA. Opadlo zároveň napětí kvůli možnému vojenskému útoku proti Sýrii, který trh vnímá jako omezený.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,65 procenta na 14.930,87 bodu. Širší index S&P 500 v závěru posílil o 0,81 procenta na 1653,08 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 1,01 procenta na 3649,04 bodu.

Zprávy automobilek ve středu naznačily, že americký trh s automobily v srpnu silně rostl a zřejmě zažil svůj nejsilnější měsíc přinejmenším od konce roku 2007, tedy od doby těsně před začátkem poslední recese. Akcie automobilek Ford a General Motors stouply o 3,5 procenta, respektive pět procent, a zaznamenaly nejlepší výsledek od začátku roku.

"Jestliže jsou tato čísla prodeje nejlepší za šest let, ukazuje to na zlepšující se ekonomiku, a to pomáhá trhu," uvedl podle agentury Reuters analytik Stephen Massocca ze společnosti Wedbush Equity Management.

Trhy naopak minimálně reagovaly na situační zprávu americké centrální banky (Fed). Podle ní americká ekonomika rostla ke konci července a v srpnu dál "pomalým až mírným" tempem. Zpráva posílila vyhlídky na to, že Fed začne na nadcházejícím zasedání omezovat svou podporu ekonomice.

Na devizových trzích euro smazalo ztráty proti dolaru a stouplo k němu o 0,3 procenta na 1,3209 USD. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru k šesti hlavním měnám, klesl o 0,24 procenta na 82,163 bodu. Investoři se rozhodli vybrat zisky před páteční zprávou o vývoji na americkém trhu práce. Dolar k jenu stoupl o 0,1 procenta na 99,61 JPY. Většinu zisků odevzdal, když výbor amerického Senátu podpořil vojenský úder proti Sýrii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK