Česká měna dopoledne stagnovala vůči euru i dolaru

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Koruna dnes dopoledne stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:40 k euru i dolaru proti střede zpevnila o haléř, kurz byl na 25,78 Kč/EUR a 19,54 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák uvedl, že hlavním kurzotvorným faktorem je dnes zasedání Evropské centrální banky a především následná tisková konference s jejím prezidentem Mariem Draghim.

Evropské centrální banka s největší pravděpodobností úrokové sazby nezmění. Argumentů pro jejich snížení s rostoucí ekonomikou ubývá a není důvod sazby nyní zvedat, míní analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dodal, že česká měna zůstávala v úvodu dnešního obchodování v klidu a držela středeční zisky. Také dnes vyšla data z domácí ekonomiky, ale tentokrát žádné překvapení nepřinesla. Zahraniční obchod Česka skončil v červenci s přebytkem 28,2 miliardy korun. To je o 4,9 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku, oznámil dnes Český statický úřad.

"Přebytek obchodní bilance za červenec jen těsně nedosáhl očekávané hodnoty a růst vývozu i dovozu byl víceméně v souladu s odhady. Čísla jsou signálem, že oživení české ekonomiky, zatím založené na zahraniční poptávce, pokračuje," uvedl analytik. Vliv na trh byl podle něj neutrální.

Dolar k euru kolem 10:40 proti středě mírně posílil, a to na 1,3190 USD/EUR. Celkově se dolaru nadále ale příliš nedaří těžit z očekávaného vývoje americké měnové politiky, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK