Čína: Konec podpůrné politiky v USA může mít globální dopad

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 5. září (ČTK) - Ukončení podpůrné měnové politiky, kterou provozuje americká centrální banka, by mohlo mít vážný dopad na světovou ekonomiku a je třeba opatrnosti. Před dnešním zahájením summitu 20 největších ekonomik světa to uvedly Rusko a Čína. Již tak slabý globální růst by podle Pekingu mohl poškodit i hrozící vojenský útok proti Sýrii.

Americká centrální banka podporuje domácí ekonomiku nákupy dluhopisů v objemu až 85 miliard dolarů měsíčně. Šéf americké centrální banky ale v květnu zahájil výprodej měn rozvíjejících se trhů a útěk k dolaru, když naznačil možné omezování tohoto programu.

Mluvčí čínské delegace, náměstek čínského ministra financí Ču Kuang-jao před začátkem summitu v Petrohradu apeloval na Spojené státy, aby "měly na vědomí vedlejší účinky" a pomáhaly globální ekonomice k rovnoměrnému oživování. Upozornil také na dopady možné vojenské odvety proti Sýrii. Taková akce by měla "rozhodně negativní důsledky" a vyvolala například zdražování ropy. Zvýšení cen ropy o deset dolarů by tempo globálního růstu zpomalilo o čtvrtinu, a jediné adekvátní řešení syrské krize je diplomacie, podotkl podle agentury DPA.

Mezi rozvíjející se trhy patří Brazílie, JAR nebo Indie, kterou v minulých týdnech citelně zasáhl odliv finančních prostředků.

Ruská koordinátorka summitu dnes upozornila, že země, které v nedávné době čelily odlivu kapitálu, mají také poměrně slabé makroekonomické ukazatele.

Fed bude o měnové politice opět jednat za dva týdny. Agentura Reuters upozornila, že omezení podpůrné měnové politiky by mohlo mít dopad na globální finanční systém, který na přísun levných dolarů spoléhá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK