Průmyslové zakázky v Německu v červenci klesly o 2,7 procenta

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. září (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků v červenci oproti předešlému měsíci klesly o 2,7 procenta, což je více, než čekali analytici. Ukázaly to dnešní údaje německého ministerstva hospodářství. K poklesu přispěl propad zakázek ze zbývajících členských států eurozóny. Podle úřadu však vývoj ukazuje na další růst.

Domácí zakázky v červenci klesly o 0,3 procenta a zahraniční o 4,5 procenta. O 7,5 procenta se propadly zakázky ze zbytku eurozóny. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že celkové zakázky německých průmyslových podniků klesly o procento.

Ministerstvo zároveň upravilo údaj o červnovém růstu průmyslových zakázek na pět procent z původních 3,8 procenta. Růst tak byl tehdy nejvýraznější od listopadu 2010.

"Silná úroveň zakázek ve druhém čtvrtletí bude překonána a trend zůstává růstový," uvedlo podle agentury Reuters ministerstvo.

Průmyslové zakázky jsou zaznamenány ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena do celého roku. Tento údaj je tedy náchylnější k výkyvům, než údaje o průmyslové výrobě.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, v němž byla eurozóna celý loňský rok. Na konci loňska však vinou slábnoucího vývozu a stagnace investic klesla. V druhém kvartálu rostla největší evropská ekonomika o 0,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za více než rok. Ve stejném čtvrtletí se z recese dostala celá eurozóna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK