OKD dalo odborům návrh nové smlouvy, chce snížit odměny

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 5. září (ČTK) - Vedení těžební společnosti OKD dnes předalo odborům návrh nové kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018, který počítá mimo jiné s omezením odměn a benefitů. Odboráři návrh proberou a s vedením firmy se znovu sejdou příští týden ve středu na Dole Darkov, kam společnost stěhuje své ředitelství. ČTK to řekli předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík a mluvčí OKD Marek Síbrt.

"Dneska v zásadě nebylo vyjednávání, dneska nás zaměstnavatel seznámil se situací ve společnosti NWR a OKD. Pak nám řekl v hrubých rysech návrh kolektivní smlouvy a předal nám kompletní návrh kolektivní smlouvy. Další vyjednávání má být ve středu už na Darkově," řekl Pytlík.

Mluvčí OKD řekl, že firma navrhla zástupcům odborářů zcela nový model odměňování. Návrh počítá se zachováním mzdových tarifů u dělnických profesí a s omezením mimořádných složek příjmu, jako jsou třinácté a čtrnácté platy a prémie, a také benefitů, například příspěvků na penzijní připojištění a na životní pojištění. Výdělky zaměstnanců by podle návrhu měly být závislé na hospodářských výsledcích společnosti.

Vlastimil Vyplel dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK