V soukromém sektoru USA vzniklo v srpnu méně míst, než se čekalo

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. září (ČTK) - Soukromý sektor ve Spojených státech vytvořil v srpnu zhruba 176.000 pracovních míst, což bylo o trochu méně, než čekali analytici. Počet plánovaných propouštění pak vystoupil nejvýše za půl roku, hlavně kvůli rušení pracovních míst u výrobců průmyslového zboží. Vyplývá to ze zpráv, které dnes zveřejnily organizace ADP a Challenger, Gray & Christmas.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že v srpnu vznikne v soukromém sektoru zhruba 180.000 nových pracovních míst. ADP zároveň po zpřesnění dat zhoršila údaj za červenec, a to na 198.000 míst z původně uváděných 200.000 míst.

Podle firmy Challenger zaměstnavatelé v srpnu oznámili, že ruší 50.462 míst. To je o 33,8 procenta více než v červenci. Meziročně je údaj vyšší o 57 procent.

Od počátku letošního roku již zaniklo 347.095 pracovních míst. To je o 5090 méně než za osm měsíců loni.

Nejvíce v srpnu propouštěli výrobci průmyslového zboží, kteří zrušili 22.162 míst. Propouštění v tomto sektoru bylo nejvyšší od ledna 2009. "Masivní propouštění v průmyslovém sektoru není nikdy dobré, protože může značit, že se rozšířila trhlina v ekonomických základech," komentoval zprávu generální ředitel Challenger, Gray & Christmas John A. Challenger. Dodal, že za srpnovým propouštěním stál hlavně pokles poptávky po těžařském vybavení.

Údaje o plánovaném propouštění a zaměstnanosti v soukromém sektoru přicházejí den před důležitou souhrnnou zprávou o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech za srpen. Analytici očekávají, že v srpnu vzniklo v zemi 180.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstala na 7,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK