Sektor služeb v USA rostl v srpnu nejrychleji za téměř osm let

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. září (ČTK) - Tempo růstu v americkém sektoru služeb v srpnu výrazně zrychlilo a bylo nejvyšší za téměř osm let. Ke zlepšení přispěl hlavně nárůst zaměstnanosti a nových zakázek. Plyne to z dnešních údajů institutu ISM, který sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě průzkumů u nákupních manažerů ve firmách. Silný růst ISM zaznamenal tento týden i v průmyslovém sektoru.

Celkový index aktivity ve službách vzrostl na 58,6 bodu, a dostal se tak nejvýše od prosince 2005. V červenci byl na 56 bodech. Výrazně překonal také očekávání ekonomů, kteří podle agentury Reuters naopak předpovídali pokles indexu na 55 bodů. Index je teď bezpečně nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index nových zakázek se zvýšil o 2,8 bodu na 60,5 bodu a ocitl se nejvýše od února 2011. Index zaměstnanosti pak stoupl nejvýše za šest měsíců, a to na 57 bodů z červencových 53,2 bodu. To je velmi povzbudivá zpráva pro trh práce, protože sektor služeb se na celkové zaměstnanosti v USA podílí zhruba 90 procenty.

Úterní zpráva ISM ukázala, že aktivita ve zpracovatelském sektoru rostla nejrychleji za posledních 26 měsíců. Obě zprávy zvyšují očekávání, že růst americké ekonomiky v druhé polovině roku dál zesílí.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí rostla tempem 2,5 procenta ročně. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Řada ekonomů předpokládá, že ve druhém pololetí bude růst nadále zrychlovat, protože poleví negativní dopady vládních úsporných opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK