Dolar po statistice a zasedání rady ECB zpevňuje

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. září (ČTK) - Dolar dnes na světových devizových trzích zpevňuje a vůči euru se dostal nejvýše za posledních sedm týdnů. Americkou měnu podpořila nejnovější statistika z USA a rovněž komentáře prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

 

V 18:35 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,6 procenta na 1,3121 USD. Vůči japonskému jenu odepisovalo 0,3 procenta na 131,25 JPY, dolar k jenu ale o 0,3 procenta zpevnil a nacházel se v blízkosti 100,05 JPY.

ECB dnes nechala hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Draghi pak na tiskové konferenci řekl, že úrokové sazby zůstanou dlouho na současné nebo i nižší úrovni. Naznačil také, že v případě zhoršení situace na peněžních trzích by mohla banka sáhnout k dalším krokům.

Organizace ADP dnes uvedla, že soukromý sektor v USA vytvořil v srpnu zhruba 176.000 pracovních míst. To bylo téměř v souladu s očekáváním analytiků. Zaměstnanost v sektoru služeb pak podle zprávy ISM byla nejvyšší za šest měsíců, když aktivita v sektoru služeb rostla nejrychleji za téměř osm let.

Investoři se nyní zaměřují na důležitou souhrnnou zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA za srpen, která bude zveřejněna v pátek. Pokud údaje potvrdí oživení trhu práce, mohla by centrální banka USA (Fed) na svém nejbližším zasedání začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů. Dolar by tak zřejmě pokračoval v růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK