ČSÚ oznámí údaje o mzdách za 2. čtvrtletí, reálně asi nerostly

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o průměrných mzdách za druhé čtvrtletí. Podle analytiků mzdy po odečtení inflace spíše klesly nebo stagnovaly. Důvodem je špatný výkon ekonomiky. V nominálním vyjádření odhadují analytici růst průměrné mzdy o 0,9 až 1,6 procenta.

"Průměrná mzda by měla stoupnout o 1,6 procenta ve srovnání s předchozím rokem na 25.050 korun měsíčně," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Po odečtení to podle něj znamená minimální růst o 0,1 procenta. Naopak podle analytika GE Money Bank Petra Gapka reálně mzdy klesly ve druhém čtvrtletí o 0,6 procenta. "Vývoj reálných mezd zůstává i nadále limitujícím faktorem pro růst spotřeby domácností a jejího příspěvku k HDP," upozornil Marek.

V prvním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda v Česku meziročně klesla o 85 korun na 24.061 korun, nominální pokles tak činil 0,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale mzda snížila o 2,2 procenta. Loni ve druhém čtvrtletí průměrná mzda meziročně vzrostla o 546 korun na 24.626 Kč, což představuje nárůst o 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale tehdy snížila o 1,1 procenta. Za celý loňský rok průměrná mzda v Česku stoupla o 2,7 procenta na 25.101 Kč. Reálně ovšem klesla o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK