Americké akcie ve čtvrtek díky silným údajům z USA mírně stouply

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek třetí den za sebou pokračovaly v růstu, i když ten byl jen mírný. Wall Street podpořily příznivé ekonomické statistiky z USA. Výraznějším ziskům ale bránila opatrnost investorů před dnešní americkou vládní zprávou o vývoji na domácím trhu práce a jejími možnými dopady na americkou měnovou politiku.

Dow Jonesův index stoupl o 0,04 procenta na 14.937,48 bodu. Širší index S&P 500 v závěru posílil o 0,12 procenta na 1655,08 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,27 procenta na 3658,79 bodu.

Průzkum organizací ADP a Challenger, Gray & Christmas ve čtvrtek ukázal, že soukromý sektor v USA vytvořil v srpnu zhruba 176.000 pracovních míst, což jen mírně zaostalo ze očekáváním. Počet lidí žádajících v USA o příspěvek v zaměstnanosti pak minulý týden klesl na nejnižší hodnotu za pět let. Jiná čtvrteční zpráva pak ukázala, že tempo růstu v americkém sektoru služeb minulý měsíc výrazně zrychlilo a bylo nejvyšší za téměř osm let.

Údaje posílily přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) by mohla už měsíc začít omezovat svou měnovou politiku na podporu americké ekonomiky. Podle Kinga Lipa ze společnosti Baker Avenue Asset Management ale trh s cennými papíry tváří v tvář tomuto možnému kroku a hrozícímu útoku proti Sýrii ukazuje houževnatost.

Na devizových trzích dolar k euru ve čtvrtek vystoupil na nejvyšší hodnotu za sedm týdnů, když šéf Evropské centrální banky řekl, že úrokové sazby zůstanou dlouho na současné nebo i nižší úrovni. Euro k dolaru kleslo až na 1,3109 USD, později mírně posílilo na 1,3119 USD. K jenu dolar překonal psychologickou hranici 100 JPY a dostal se až na 100,19 JPY, což byla nejvyšší hodnota za šest týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK