Vývoz německého zboží a služeb v červenci nečekaně klesl

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. září (ČTK) - Vývoz německého zboží a služeb v červenci překvapivě klesl, ačkoliv dovoz po červnovém propadu opět vzrostl. Dnešní údaje spolkového statistického úřadu ukazují, že pro růst největší evropské ekonomiky bude letos největší roli hrát domácí poptávka. Vyhlídky světové ekonomiky totiž zůstávají slabé, a vývozcům se tak zboží za hranicemi neprodává snadno.

Vývoz z Německa se ve srovnání s červnem snížil o 1,1 procenta. Způsobil to pokles prodeje ve zbývajících státech eurozóny, která kupuje kolem třetiny německého zboží a služeb. Klesl však i prodej ve státech mimo Evropskou unii. Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že vývoz bude lepší a o 0,8 procenta se zvýší.

Dovoz sice v červenci stoupl, ale ne tak výrazně, jak se čekalo - zvýšil se o 0,5 procenta. Analytici předpovídali, že dovoz vzroste o 0,9 procenta. Úřad zároveň zhoršil údaj o červnovém dovozu, podle nových čísel se dovoz propadl o procento. Původní údaj byl o dvě desetiny procenta nižší.

"Je to zklamání, ale data v posledních měsících hodně kolísala," uvedl analytik Stefan Schilbe ze společnosti HSBC Trinkaus. Hlavní ukazatele v průmyslových zemích od USA po Velkou Británii a státy eurozóny ale poukazují na růst. Podle Schilbeho tak v příštích měsících existuje naděje na zlepšení.

Německá vláda v letošním roce sází na to, že domácí poptávka pomůže zemi zachovat alespoň mírný růst. Německá ekonomika se na počátku roku těsně vyhnula recesi, a to jen díky tomu, že tradiční úlohu exportu nahradila silná domácí poptávka. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt Německa vzrostl o 0,7 procenta. Eurozóna i celá Evropská unie se ve stejném období dostaly z recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK