Irsko prý bude chtít záložní úvěr v objemu deseti miliard eur

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 6. září (ČTK) - Irsko bude po skončení mezinárodního záchranného programu usilovat o získání záložního úvěru v hodnotě deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč). Podle listu Irish Independent to uvedl irský ministr financí Michael Noonan. Vyjádřil prý naději, že úvěr nebude spojen s žádnými novými podmínkami.

Šéf Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroen Dijsselbloem již ve čtvrtek uvedl, že eurozóna pomůže Irsku k hladkému opuštění záchranného programu na konci letošního roku.

"Irsko si ve svém programu vedlo velmi dobře a opustí jej. Bude zde však podpora, která bude mít za úkol zajistit, že to nebude jen dočasné opuštění," dodal podle listu ministr. Podrobnosti o podobě této podpory už ale neposkytl.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru v hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč). V březnu irská vláda prodala první desetileté dluhopisy od získání pomoci, což byl podle MMF důležitý krok k úplnému návratu země na dluhopisové trhy.

Německý list Handelsblatt tento týden uvedl, že Irsko bude potřebovat "bezpečnostní síť", až se v lednu začne znovu plně financovat pomocí dluhopisů. Podle listu se proto uvažuje o poskytnutí záložního úvěru, ze kterého by země čerpala pouze v nouzové situaci. Ministři financí eurozóny by o tom údajně mohli rozhodnout v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK