Řecká ekonomika ve čtvrtletí klesla mnohem méně, než se čekalo

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 6. září (ČTK) - Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí vykázala mnohem slabší propad, než se čekalo. Ukázaly to zpřesněné údaje tamního statistického úřadu. Podle nich hrubý domácí produkt meziročně klesl o 3,8 procenta, zatímco původní předběžná zpráva hovořila o poklesu v rozsahu 4,6 procenta.

Hospodářský pokles v Řecku ve druhém čtvrtletí zpomalil z 5,6 procenta v předchozích třech měsících. Za první pololetí se HDP této zadlužené jihoevropské země snížil meziročně o 4,7 procenta. Mezinárodní věřitelé předpokládají, že v celém letošním roce řecká ekonomika vykáže propad o 4,2 procenta.

Řecko již dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dva balíky úvěrové pomoci v celkové výši 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč). Řecký ministr financí Jannis Sturnaras navíc minulý měsíc připustil, že Řecko by mohlo potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč).

Výměnou za poskytnutou pomoc zavádí řecká vláda výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a zvyšuje daně, což sráží ekonomiku. Ta se již šestým rokem nachází v recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK