Německý průmysl v červenci klesl víc, než se čekalo

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. září (ČTK) - Německý průmysl po silném červnovém růstu v červenci klesl a výroba se dokonce snížila víc, než se čekalo. Dnešní údaje tamního ministerstva hospodářství ukázaly, že pokles činil 1,7 procenta. Průměr za dva měsíce ale naznačuje, že průmysl největší evropské ekonomiky je na cestě k oživení.

Výroba v průmyslových podnicích se v červenci snížila víc, než byly nejpesimističtější odhady analytiků, které oslovila agentura Reuters. Ti v průměru čekali pokles o 0,5 procenta. Nejhorší odhad počítal se snížením výroby o 1,3 procenta.

"Současný pokles výroby zavinil v neposlední řadě velmi dobrý výsledek z předchozího měsíce," uvedlo ministerstvo.

V červnu německý průmysl oživil a rostl rychleji, než čekali analytici. Průmyslová výroba ve srovnání s předchozím měsícem podle nově upravených údajů v červnu vzrostla o dvě procenta. Ministerstvo původně oznámilo růst o 2,4 procenta.

Dvouměsíční průměr ale ukázal postupné zvyšování produkce na 0,5 procenta, vyplývá dále z dnešních údajů.

Podle úřadu přitom slabší období skončilo a růstový trend celkově zřejmě dál mírně pokračuje ve zpracovatelském průmyslu a výrazně silněji ve stavebnictví.

Německá ekonomika oživila po poklesu na konci minulého roku a ve druhém kvartálu vzrostla o 0,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za více než rok. Ve stejném čtvrtletí se z recese dostala i celá eurozóna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK