Uherskobrodská Česká zbrojovka očekává letos tržby 2,5 mld Kč

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 6. září (ČTK) - Uherskobrodská Česká zbrojovka letos očekává tržby 2,5 miliardy korun. Loni tržby dosáhly při 181.000 kusech vyrobených zbraní 2,1 miliardy korun. Letos plánuje výrobu 223.000 kusů zbraní, zatím plní plán, řekl dnes ČTK viceprezident pro vnější komunikaci Radek Hauerland.

Zbrojovka nyní zaměstnává 1600 lidí. "Za poslední tři, čtyři roky roste zaměstnanost asi o sto za rok," podotkl Hauerland.

Firma letos založila nový výrobní a montážní závod v Brazílii, který bude zásobovat tamní ozbrojené složky. Společný projekt s brazilskou společností ponese název CZ-Brasil. "Máme závod, momentálně se zabýváme vybavováním technologiemi. Výrobu bychom chtěli zahájit do konce letošního roku," uvedl Hauerland. V Brazílii se bude vyrábět především pistole CZ P-07, v závodě by mělo pracovat asi 50 lidí.

Největší letošní zakázka zbrojovky, dodávka zbraní do Egypta, je kvůli tamním nepokojům stále pozastavená. "Čekáme na uklidnění situace, dodali jsme tam již 15.000 kusů zbraní, zbývá dodat 35.000 kusů," uvedl Hauerland.

Zbrojovku dnes navštívil prezident Miloš Zeman, seznámil se například se zbraněmi, které firma dodává českým vojákům v Afghánistánu. Prezident připomněl, že se tam chystá. Podotkl, že přestože je nevoják, není pacifistou. Podpořil také vývoz zbraní do demokratických zemí.

Tržby zbrojovky byly i loni rekordní. Loni je zvýšila zhruba o sto milionů korun. Provozní zisk společnosti dosáhl čtvrt miliardy Kč, v roce 2011 činil zisk po zdanění přes 225 milionů korun.

Česká zbrojovka je jednou z největších českých zbrojařských firem. Firma má mateřský závod v Uherském Brodě. Kromě produkce zbraní v mateřském závodě vyrábí v Brně také zbraně pro sport a lov. Současná akciová společnost vznikla v roce 1992. Historie zbrojní výroby v Uherském Brodě ale sahá až do 30. let minulého století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK