G20 podle šéfa OECD hodlá bojovat proti daňovým únikům

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 6. září (ČTK) - Vedoucí představitelé skupiny předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 na summitu v Petrohradě podpořili zavedení nových daňových pravidel, která by znesnadnila ukrývání peněz v daňových rájích a nutila firmy odvádět daně v zemích, kde vytvářejí zisky. Agentuře AP to dnes řekl generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

Ke změně pravidel nutí vlády vysoké rozpočtové deficity a pobouření veřejnosti nad vnitřními firemními strukturami, určenými k převádění zisků do zemí s nízkými daněmi nebo do daňových rájů. Týká se to zejména internetových a technologických kolosů jako Google a Apple, jejichž šéfy si letos kvůli tomuto problému předvolali zákonodárci v USA a Británii. Podle agentury AP však zabere několik let, než se podaří uvést nové daňové dohody a zákony do praxe.

Odhodlání G20 bojovat proti daňovým únikům dnes přivítala například humanitární organizace Oxfam. "Dohodou o spravedlivějším globálním daňovém systému učinila G20 rozhodující krok proti daňovým únikům," uvedl její mluvčí Jörn Kalinsk. "Nyní je důležité, aby byla tato práce dotažena do konce a bohaté i chudé země nebyly připravovány o peníze, které jim právem náleží," dodal.

Evropská unie podle svého prezidenta Hermana Van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilion eur (téměř 26 bilionů korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK