G20: Práce na oživení globální ekonomiky není u konce

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 6. září (ČTK) - Práce na oživení globální ekonomiky není u konce a největší země světa musí usilovat o posílení základů pro dlouhodobý hospodářský růst a o tvorbu lepších pracovních míst. Uvedla to dnes skupina G20 v komuniké z dvoudenního summitu v Petrohradu. Komuniké upozornilo na rizika pro rozvíjející se země plynoucí z nestálých toků kapitálu a vyzvalo vyspělé státy, aby se vyhnuly krokům,, které by mohly podkopat oživení v jiných zemích.

Komuniké ze summitu bylo podle agentury Reuters v souladu s tím, na čem se shodli ministři financí a šéfové centrálních bank dvacítky největších ekonomik světa na červencovém setkání v Moskvě. O krizi v Sýrii, o níž se na summitu jednalo nejvíce, se komuniké nezmiňuje.

Výzvu k ohleduplnému vedení ekonomické politiky ve vyspělých zemích prosadila skupina BRICS, kterou tvoří pět velkých států rozvíjejícího se světa - Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Země BRICS mají nyní obavy z odlivu peněz zpět do USA v důsledku omezování uvolněné měnové politiky v USA a první den summitu na obranu proti tomu založily fond stabilizace svých měn v sumě 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK