Portugalsko se ve 2. čtvrtletí vymanilo z hlubokého propadu

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 6. září (ČTK) - Portugalská ekonomika se ve druhém čtvrtletí díky vývozu vymanila z hlubokého propadu a proti předešlým třem měsícům stoupla o 1,1 procenta. Vykázala tak první růst za dva a půl roku, sdělil dnes portugalský statistický úřad INE.

Jarní oživení přišlo po poklesu o 0,4 procenta v prvním čtvrtletí a propadu o 1,8 procenta na konci minulého roku. Za celý loňský rok hrubý domácí produktu země spadl o 3,2 procenta a vláda pro letošní rok předpověděla na jaře další snížení o 2,3 procenta.

V meziročním srovnání HDP zpomalil pokles na 2,1 procenta. V prvním čtvrtletí ekonomika meziročně klesla o 4,1 procenta.

Vývoz vzrostl proti stejnému období loňského roku o 7,3 procenta. Podle INE se navíc zmírnil propad investic a domácí spotřeby.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Na jaře dostal Lisabon kvůli tvrdým dopadům úsporných opatření od Evropské komise další rok navíc na snížení rozpočtového schodku pod tři procenta HDP.

Z recese se ve druhém čtvrtletí vymanila i ekonomika celé eurozóny. Její HDP vzrostl mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Zlepšuje se i ekonomická situace v Řecku, které bylo dluhovou krizí zasaženo nejhůře. Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí zmírnila meziroční propad na 3,8 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za téměř tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK